ciągi
pilot01: wyznacz ciąg geometryczny mając dane
a5−a3=360
a3+a4=180
21 lut 19:26
kasia: podstawiasz: a5=a1*q4
za a4=a1*q3
a za a3=a1*q2
i rozwiązujesz układ równań
21 lut 20:10
pilot01: proszę podpowiedz o co chodzi z a5−a3=360 i a3+a4=180 bo mi się zdaje że z tego
a5−a3=360 powinno wyjść a2=360 i analogicznie
a3+a4=180, równa się a7=180m i dopiero z tego liczyć jak coś źle myślę to popraw
21 lut 20:22
kasia: nie możesz tak myśleć i tak zapisać bo w ciągu geometrycznym wartości rosną potęgowo a nie
arytmetycznie
21 lut 20:29
kasia: np.
gdy a1=3
a q=2
to a2=3*21=6
a a3=3*32=12
A wtedy a3 nie jest=a2+a1
Rozumiesz?
21 lut 20:36
pilot01: czyli jak rozumiem to:
a
5=360
a
3=180
a
1*q
5−1=360
a
1*q
3−1=180
a
1*q
4=360/q
4
a
1*q
2=180
a
1*q
2=180
i tutaj właśnie utknąłem proszę o pomoc co dalej
22 lut 10:05
22 lut 10:22
pilot01: | | 1 | | 1 | |
czyli q2= |
| to q= |
| tak czy nie? a najlepiej proszę o pełne rozwiązanie to sobie |
| | 2 | | 4 | |
powoli przeanalizuję
22 lut 17:36