proszę o wytłumaczenie zadania
pilot01: rozwiąż równanie 1+3+5+...+(2n−1)=81
proszę o pomoc
21 lut 19:21
ICSP: a
1 = 1
a
n = 2n−1
r = 2
| | a1 + a1 + 2n − 2 | |
81 = |
| * n. Z tego wyliczasz liczbę wyrazów. Później wzór na n−ty wyraz |
| | 2 | |
ciągu i wyliczasz wartość ostatniego wyrazu. Na sam koniec przyrównujesz n−ty wyraz ciągu do
twojej zmiennej.
21 lut 19:23
pilot01: | | a1+a1+2n−2 | |
wytłumacz mi dlaczego jest |
| *n bo ja mam jakiś wzór |
| | 2 | |
21 lut 19:43
ICSP:
a
n = a
1 + (n−1)r.
| | a1 + a1 + (n−1)r | |
S = |
| *n. Ja już od razu r wstawiłem. |
| | 2 | |
21 lut 20:01
pilot01: ok dzięki bardzo już teraz łapie
21 lut 20:05
bart: ech ale kombinujecie
21 lut 20:09
bart: | | 1+2n−1 | |
81= |
| *n  |
| | 2 | |
21 lut 20:10
pilot01: słuchajcie teraz to się już pogubiłem o co chodzi z tym + (2n−1) w zadaniu
matma to dla mnie czarna magia
22 lut 17:31