Wielomiany
Daria: Kurde i znowu zaćma jak jest wielomian 2x3+4x2+x+18
To wszystkich możliwych pierwiastków szukamy w taki sposób że ostatni wyraz czyli 18 oraz jego
dzielniki dajemy do mianownika a dzielniki 2 do licznika ?
21 lut 19:14
Trivial:
Ewentualne wymierne pierwiastki wielomianu to:
p = D(18) = {±1, ±2, ±3, ±6, ±9, ±18}
q = D(2) = {±1, ±2}
Pozostało wypisać kandydatów na pierwiastki
21 lut 19:26
Daria: a czyli na odwrót jednak o dzięki bardzo
21 lut 19:27
Gustlik: Trivial, po pierwsze − wszystkie wyrazy wielomianu są na plusie − więc dodatnie odpadaja,
bo jak wstawisz dodatnia liczbę za x, to wynik bedzie dodatni, a więc nie uzyskasz zera, a
więc szukamy pierwiastków wśród liczb ujemnych, a wymierne to będa −1/2, −3/2. −9/2.
Ale tu chyba będą pierwiastki niewymierne bo zrobiłem schemat Hornera i żadne nie spełnia:
2 4 1 18
−1 2 2 −1 19
−2 2 0 1 16
−3 2 −2 7 −3
−6 2 −8 49 −276
−9 2 −14 127 −1125
−18 2 −32 577 −10368
−0,5 2 3 −0,5 18,25
−1,5 2 1 −0,5 18,75
−4,5 2 −5 23,5 −87,75
22 lut 02:28