ZWF trygonometrycznych.
Majk: Określanie zbioru wartości funkcji trygonometrycznych.
Dla przykładu:
f(x)=sin2xcos4x+sin4xcos2x
Na pewno trzeba to uprościć.
Po paru przekształceniach wychodzi coś takiego:
sin2x(1−sin2x)
I jak teraz wyznacza się ZWF?
21 lut 19:13
Trivial:
f(x) = sin
2xcos
4x + sin
4xcos
2x = sin
2xcos
2x(cos
2x + sin
2x) = (sinxcosx)
2 =
| | 1 | | 1 | |
= ( |
| sin2x)2 = |
| sin 22x. Teraz prościej?  |
| | 2 | | 4 | |
21 lut 19:15
Majk: Yhm, pewnie by było, gdybym tylko wiedział jak się ten ZWF określa.

Nie chodzi mi o uproszczenie wyrażenia, tylko ogólne wytłumaczenie, a w zasadzie chodzi tylko o
ten kwadrat przy sinusach. Co się z nim robi?
21 lut 19:19
Trivial:
Jakie wartości przyjmuje sin
22x?
sin2x przyjmuje wartości ze zbioru [−1, 1].
Czyli sin
22x przyjmuje wartości ze zbioru [0, 1] (ujemne stają się dodatnie).
| | 1 | | 1 | |
ZWf = |
| * [0, 1] = [0, |
| ] |
| | 4 | | 4 | |
Pewnie zapis nie jest formalny, ale sens zachowany.
21 lut 19:21
Majk: Mhmmm, dzięki wielkie.
21 lut 19:28
Majk: Hmm, to żeby już nowego tematu nie tworzyć, dodam jeszcze jeden przykład w tym.
Także chodzi o ZWf.
Po przekształceniach wychodzi:
Więc tak:
sinx => [−1;1]
sin
2x => [0;1]
1+sin
2x => [1;2]
I to by było na tylę. Licznika w ogóle nie bierzemy pod uwagę, co nie?
Podłapałem czy nadal czarna magia?
21 lut 19:52
Majk: Bump.
21 lut 20:07