objętość kuli
cerebot: Stosunek promienia Saturna do promienia Ziemi wynosi 9. Powierzchnia koła
wielkiego Ziemi wynosi około 128*106 km2 .Oblicz objętość Saturna
21 lut 19:00
cerebot: pomożecie cie?
21 lut 20:15
cerebot: plis nie wszystko, bo dalej już sam policzę
21 lut 20:17
dero2005:
promień Ziemi
P = πRz2
Rz = √Pπ
promień Saturna
Rs = 9Rz = 9√Pπ
objętość Saturna
Vs = 43πRs3 = 972*P*√Pπ = 7,944*1014 km3
21 lut 20:19
dero2005:
w internecie piszą, że objętość Saturna wynosi 7,46*1014 km3 więc lepiej policz ten wynik
czy nie ma pomyłki w liczeniu
21 lut 20:23