Zadanka
Daria: Eta Godzio Think Jeżeli możecie to napiszcie mi pare zadanek z funkcji kwadratowej będę
wdzięczna

.
P.S Przy okazji chciałabym sie zapytac dlaczego w postaci iloczynowej zapis (x−
12) i
(2x−1) to to samo nigdy sie nad tym nie zastanawiałam
21 lut 18:40
Patysia: Oo podczepiam się do P.S
21 lut 18:42
Trivial: To nie to samo.
21 lut 18:44
Trivial: A właściwie to to samo.
21 lut 18:44
Daria: to samo bo tu wyjdzie pierwiastek 1/2 i tu
21 lut 18:44
grabarz: 2x−1=0 / :2
x−12=0
21 lut 18:46
Trivial:
Zależy w jakim kontekście, w równaniach tego typu:
(2x−1) = 0
rzeczywiście są równe, ale nie możesz napisać, że:
| | 1 | |
(2x−1) = (x− |
| ).  |
| | 2 | |
21 lut 18:47
Godzio:
Wyłącz 2 przed nawias
21 lut 18:47
grabarz: po prostu wprowadzanie do ulamkow nie jest potrzebne a poza tym jak liczysz miejsce zerowe w
funkcji iloczynowej to ten nawias przyrownujesz do zera tak jak to zrobilem u gory i tak i tak
musiosz przez te dwa podzielic xD
21 lut 18:48
patryk: | | 1 | |
pierwiastek wyjdzie ten sam, ale jak masz f(x) = x − |
| oraz funkcję g(x) = 2x−1 to |
| | 2 | |
pierwiastki masz te same, ale już funkcje są inne
21 lut 18:49
grabarz: no niby tak
21 lut 18:53
Daria: ok P.S wyjaśnione proszę o rozważenie pierwszej części
21 lut 18:58
think: 
proszę Cię bardzo.
zad.1. Znajdź trójmian kwadratowy, wiedząc, że suma jego pierwiastków jest równa 8, suma
| | 2 | |
odwrotności tych pierwiastków wynosi |
| i dla x = 1 trójmian przyjmuje wartość 10. |
| | 3 | |
zad.2. Jaka liczba zmniejszona o swój pierwiastek kwadratowy daje 110?
zad.3. Rozwiąż nierówność (m − 1)x
2 − 4x + m + 2 ≤ 0 w zależności od parametru m.
zad.4. Dla jakich wartości parametru m funkcja
| | 3 | | 1 | |
f(x) = −mx2 + mx + |
| − |
| przyjmuje wartości: |
| | 4 | | m | |
a) dodatnie
b) ujemne
zad.5. Na prostej 3x − y + 5 = 0 wyznacz taki punkt P, aby suma kwadratów odległości tego
punktu od punktów K = (2, 5); L = (3, 5) była najmniejsza.
21 lut 22:08
Daria: Kurde nie zauważywał think moge to zrobić na jutro musze o 4 wstawać a zmęczona już jestem
21 lut 22:27
Daria: i bardzo dziękuję za zadanka
21 lut 22:27
think: jasne, że możesz jutro/czyli dziś

Też późno zauważyłam, że chciałaś jakieś zadankam, ale
ostatnio mam ochotę czytać, więc nie zaglądam tak często jak na ogół.
22 lut 10:23
think: no Daria i co z rozwiązaniami?
22 lut 23:51
Daria: Sory że tak puźno
1. f(x)=2x
2−16x+24
2. 121
3. (−
∞;3>
4. a) (−4,0)
b) (0;1)
5. tego nie wiem daj mi jakąś wskazówke
22 lut 23:59
Basia:
P∊ k
k: 3x − y + 5 = 0
stąd
P(x, 3x+5)
policz |PK|2 i |PL|2
zbadaj funkcję
f(x) = |PK|2+|PL|2
23 lut 00:18
Daria: 3x+5 = |PK|2 + |PL|2?
Jeżeli tak to dlaczego ? przecież nie wyjdzie mi z tego funkcja kwadratowa
23 lut 00:27
Basia:
ależ wyjdzie
|PK|2 = (x−2)2+(5−3x−5)2 = x2−4x+4+9x2 = 10x2−4x+4
|PL|2 = (x−3)2+(5−3x−5)2 = x2−6x+9+9x2 = 10x2−6x+9
23 lut 00:32