???
Hania: Jaka postac ma rownanie symetralnej odcinka o koncach P=(1,2) i Q=(3,−2)


?
21 lut 18:30
Trivial:
1. Oblicz punkt na środku tego odcinka (S).
2. Wyznacz równanie prostej PQ.
3. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej PQ przechodzącej przez punkt S.
21 lut 18:43
Hania: jaki wynik?
21 lut 18:56
21 lut 19:03
Gustlik: Trivial − ad. 2 − wystarczy obliczyć SAM WSPÓŁCZYNNIK KIERUNKOWY prostej PQ:
| | yQ−yP | |
a= |
| , reszta bez zmian. Całe równanie prostej PQ nie jest nam w tym przypadku |
| | xQ−xP | |
potrzebne.
22 lut 02:10
Gustlik: Do Triviala i nie tylko: w zadaniach typu znajdź równanie symetralnej albo znajdź równanie
wysokości trójkata wystarczy obliczyć SAM WSPÓŁCZYNNIK KIERUNKOWY PODSTAWY, nie potrzeba
wyznaczać całego równania prostej, chyba że z polecenia zadania wynika, że trzeba jeszcze
obliczyć cos innego, do czego potrzebne jest nam całe równanie prostej, np. długość tej
wysokości.
22 lut 03:04