Mam wielką prośbę czy mógłby ktoś rozwiązac mi takie zadanka
Krzysiek: Oblicz
6x2−18x=0
x2+5x+6<0
−x2+x−6>0
x3−4x2−2x+8=0
x4−10x2+9=0
x4+x3−2x2=0
x3+5x2+10x+15=0
21 lut 18:12
bart: moze cos od siebie?
1) 6x(x−3)=0
x=0 u x=3
21 lut 18:15
bart: 2) Δ=1
x=−3 u x=−2
x∊(−3,−2)
21 lut 18:16
bart: 3) Δ<0 x∊R
21 lut 18:17
bart: 4) x2(x−4)−2(x−4)=0
(x2−2)(x−4)=0
x=√2 u x=−√2 u x=4
21 lut 18:18
bart: 5) x2=t t>0
t2−10t+9=0
Δ=64 √Δ=8
t1=1 u t2=9
x=1 u x=−1 u x=3 u x=−3
21 lut 18:20
Trivial: 3) x ∊ ∅
21 lut 18:21
bart: 6) x2(x2+x−2)=0
Δ=9 √Δ=3
x=0 u x=−2 u x=1
21 lut 18:21
bart: 7) nie che mi sie dzielic
21 lut 18:22
bart: 3) brak rozw

dzieki Trivial
21 lut 18:23
Trivial:
7) x ≈ −3.35, pewnie źle przepisane.
21 lut 18:25
Krzysiek: bart: 2) Δ=1 x=−3 u x=−2 x∊(−3,−2)
bart możesz mi wytłumaczyc skad sie wzieło x=−3 i x=−2 ?
21 lut 18:34