figury opisane na okręgu
Wojtek:

oblicz X
21 lut 18:06
patryk: warunek opisania czworokąta na okręgu:
a + c = b + d (przeciwległe boki)
9 + 11 = 20 + x
21 lut 18:10
bart: ta i x=0
21 lut 18:12
Wojtek: 9 i 11 nie są całymi długościami boków, tylko fragmentem boku od wierzchołka kąta do kreski
oznaczającej styczność figury z okręgiem.
21 lut 18:14
bart: trapez jest rownoramienny>
21 lut 18:24
patryk: no tak, nie zauważyłem sprzeczności

a bart ma racje, tylko taki można opisać na kole
21 lut 18:31
bart: nic takiego nie napisalem

to bylo pytanie..
21 lut 18:33
patryk: a mi się pomyliło z trapezem wpisanym bo akurat to prawda, niekoniecznie do opisanego
21 lut 18:36