Równanie
Marcin___: Witam.
Mam takie pytanie, czy w tym zadaniu ROZWIĄŻ RÓWNANIE, mogę postąpić w ten sposób?
x√3+√3=x+3
x√3−x=3−√3 /2
3x2−x2=9−3
2x2=6/ :3
x2=3
x=√3
21 lut 17:57
Izabela: w zadnym wypadku
21 lut 18:03
Marcin___: to co mam z tym zrobić?
21 lut 18:04
Izabela: 3−√3 podzniesione do kwadratu daje 9−9√3+3
x√3+√3 /2 = 3x2+6x+3
21 lut 18:05
Izabela: sry zle jeszcze raz
21 lut 18:06
patryk: źle kwadraty podnosisz, masz tam
(x√3 − x)2 = (3−√3)2
wzór: (a±b)2 = a2 ± 2ab + b2
21 lut 18:07
Izabela: korzystamy z (a+b)2 = a2+2ab+b2 oraz
korzystamy z (a−b)2 = a2−2ab+b2
3−√3 /2 = 9−9√3+3
x√3−x /2 = 3x2−2√3x2+x2
czyli
4x2 − 2√3x2 + 7√3 − 12=0
21 lut 18:11
Marcin___: a mogłabyś mi to rozwiązać do końca?
21 lut 18:13
grabarz: nie trzeba nic podnosic do kwadratu
21 lut 18:15
patryk: fakt

zawsze x można przed nawias a potem pozbyć się nie wymierności :
21 lut 18:17
Marcin___: Jeżeli ktoś byłby w stanie dokończyć to równanie co Izabela zaczęła, bardzo byłbym wdzięczny
21 lut 18:18
grabarz: x
√3+
√3=x+3
x
√3−x=3−
√3
x(
√3−1)=3−
√3 obustronnie dzielisz przez (
√3−1)
wyciagasz nie wymiernosc z mianownika mnozac licznik i mianownik przez
√3+1
21 lut 18:20
grabarz: sorka wychodzi √3
21 lut 18:22
Karolina: x
√3 +
√3 = x + 3
x
√3 − x = 3 −
√3
x(
√3 − 1) = 3 −
√3
| | 3 − √3 | | (3 − √3)(√3 + 1) | | 3√3 − 3 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | √3 − 1 | | 3 − 1 | | 2 | |
21 lut 18:28
Karolina: tak √3, tam u mnie jest błąd
21 lut 18:30
Marcin___: Dzięki wielkie wszystkim za pomoc

. Moim sposobem byłoby o wiele łatwiej

. Czasami tak mam,
ze popełniam takie łatwe błędy

.
21 lut 18:34