Taylor
Justyna: Napisz wzór Taylora z resztą Lagrange'a. Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć lub rozwiązać?
f(x)= e−x x0=0 n=5
21 lut 17:52
123: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r_Taylora
tam masz wzór Taylora i o tym z reszty Lagrange , ale o tym jak to zrobić nie pytaj − nie wiem.
Nie mój poziom.
Poszukaj coś więcej na google do poczytania na ten temat/albo zrobionych podobnych przykładów
albo daj na matematyka.pl forum to prędzej ktoś zrobi takie bardziej zaawansowane rzeczy
21 lut 18:05
Hubert: f(x) = e−x x0 = 0 f(x0) = 1
f'(x) = −e−x f(0) = −1
f''(x) = e−x f(0) = 1
f'''(x) = −e−x f(0) = −1
f(IV)(x) = e−x f(0) = 1
f(v)(x) = −e−x f(0) = −1
Wzór Teylora już znasz więc:
f(x) = 1 − x / 1! + x2 / 2! − x3 / 3! + x4/4! − (e−c / 5!)*x5 = 1 − x + x2 /2 − x3 / 6 +
x4 / 24 − (e−c / 120) * x5
Jeżeli jest błędnie rozwiązane, proszę mnie poprawić
21 lut 18:12
Justyna: Czyli analogicznie jak jest x0=2 , n=3 to:
f(2) = cos tam
I z danego wyrażenie obliczamy f'(x) i f''(x) tak?
22 lut 10:58