matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
kris:
Wyznacz miarę kąta ostrego α jeśli: a) sin α =
√
3
cos α b)
√
2
sin α − cos
2
α= sin
2
α
1
1
c)
−
= 0
sin α
cos α
21 lut 17:43
Patysia:
sinα
a)
=
√
3
cosα
tgα =
√
3
α = 60
21 lut 18:16
Patysia:
b)
√
2
sinα = sin
2
α + cos
2
α
√
2
sinα = 1
1
sinα =
√
2
√
2
sinα =
2
α = 45
21 lut 18:20
Patysia:
1
1
c)
=
sinα
cosα
cosα = sinα α = 45
21 lut 18:23