Geometria ;/
Elkaaa: w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość d i tworzy kąt α z
przekątną ściany bocznej, wychodzącą z tego samego wierzchołka. Wyznacz objętość tego
graniastosłupa.
Proszę o pomoc nie mam pojęcia jak to zrobić
21 lut 17:30
dero2005:

Dane : d, α
2a
2 = d
2
a = d√22
z trójkąta zielonego
c =
d2 cos α
c
2 = a
2 + h
2
| | 1−2cos2α | |
h = √c2 − a2 = d2*√ |
|
|
| | cos2α | |
V =a
2*h
V=d34*√1−2cos2αcos2α
21 lut 19:05
Elkaaa: Dzięki wielkie !
21 lut 19:52