Funkcje trygonometryczne
Kas: Uprość wyrażenie tak, aby występowała w nim jedynie funkcja cosinus. Oblicz jego wartość dla
| | 1 | |
cos α = |
| , gdzie α jest kątem ostrym. |
| | 2 | |
21 lut 17:29
ICSP: strona 205 Zadanie 8 przykład b i c? Podręcznik do trzeciej liceum. Profil rozszerzony.
21 lut 17:31
Patysia: Nie

str 156, zadanie 11 przykład b i c, podręcznik do 3 klasy liceum, profil podstawowy ICSP
21 lut 17:34
ICSP: Pierwszy:
| cos2α − sin2α | | cos2α | |
| * |
| = cos2α − sin2α = cos2α − 1 + cos2α |
| cos2α | | sin2α + cos2α | |
= 2cos
2α −1
21 lut 17:36
ICSP: Ja mam rozszerzony wy podstawę
21 lut 17:36
ICSP: Drugi:
| sin2α | | cos2α | |
| * |
| = sin2α = 1 − cos2α |
| cos2α | | sin2α + cos2α | |
21 lut 17:38
Patysia: = (1− tg2α) : ( 1 + tg2α) = ( 1 − sin2αcos2α ) : ( 1 + sin2αcos2α ) = ( 1 −
1−cos2 αcos2 α ) : ( 1 + 1 − cos2 αcos2 α ) = i podstawiasz 1/2
21 lut 17:42
ICSP: Patysiu jeśli już piszesz używaj dużego U
21 lut 17:43
Patysia: Wiem, sorki
21 lut 17:45