Problem z funkcja
Monia : Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak wyznaczyć wzór funkcji jesli mamy pokazany jej wykres?
Proszą o szybką odpowiedź, dzięki
8 lut 15:32
.: z jaka funkcja konkretnie masz problem?
8 lut 15:38
Monia : Chodzi mi o zwykłą funkcję liniową, ale z funkcja kwadratowa tez sobie nie radzę.
8 lut 15:54
Eta:
Witam Monia!
Dla funkcji liniowej odczytujesz z wykresu punkty przecięcia wykresu
z osiami OX i OY
i zapisujesz y = ax +b
gdzie punkt (0,b) --- to punkt przecięcia z osia OY
( -b/a,0) -- z osią OX
jak masz już te punkty to obliczysz a i b
więc napiszesz też wzór funkcji y = ax +b
Dla funkcji kwadratowej:
1/ odczytujesz współrzedne wierzcołka paraboli (xw , yw)
2 /patrzysz jak są skierowane ramiona!
czyli jak do góry to współczynnik a >0
jak do dołu to wsp. a <0
punkt przecięcia paraboli z osią OY to ( 0,c)
3/ możesz tez odczytać miejsca zerowe
czyli p-ty przeciecia wykresu z osią OX
piszesz wzór funkcji w postaci kanonicznej
y= a( x- xw)2 + yw
jeżeli podstawisz konkretne wartośći za xw i yw
i masz P-t (0,c) to podstawiajac za x= 0 y= c
obliczysz konkretne "a" i tyle!
Rozumiesz już o co chodzi?
Powodzenia!
8 lut 16:13
Monia : tak, dzięki bardzo
8 lut 17:20
Eta: 
ok!
8 lut 17:22
Monia : Jeszcze mam pytanko o 2 zadania, czy bylabys mi w stanie pomóc przy tych przykładach? :
1) Pole kwadratu KLMN jest o 75% mniejsze od pola kwadratu ABCD. O ile procent długość
boku kwadratu ABCD jest większa od długości boku kwadratu KLMN?
2) Długość boku kwadratu ABCD jest o 25% większa od długości boku kwadratu PQRS. O ile
procent pole kwadratu PQRS jest mniejsze od pola kwadratu ABCD?
Czekam na odpowiedz
8 lut 17:30