matematykaszkolna.pl
Problem z funkcja Monia : Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak wyznaczyć wzór funkcji jesli mamy pokazany jej wykres? Proszą o szybką odpowiedź, dzięki emotikonka
8 lut 15:32
.: z jaka funkcja konkretnie masz problem? emotikonka
8 lut 15:38
Monia : Chodzi mi o zwykłą funkcję liniową, ale z funkcja kwadratowa tez sobie nie radzę.
8 lut 15:54
Eta: Witam Monia! Dla funkcji liniowej odczytujesz z wykresu punkty przecięcia wykresu z osiami OX i OY i zapisujesz y = ax +b gdzie punkt (0,b) --- to punkt przecięcia z osia OY ( -b/a,0) -- z osią OX jak masz już te punkty to obliczysz a i b więc napiszesz też wzór funkcji y = ax +b Dla funkcji kwadratowej: 1/ odczytujesz współrzedne wierzcołka paraboli (xw , yw) 2 /patrzysz jak są skierowane ramiona! czyli jak do góry to współczynnik a >0 jak do dołu to wsp. a <0 punkt przecięcia paraboli z osią OY to ( 0,c) 3/ możesz tez odczytać miejsca zerowe czyli p-ty przeciecia wykresu z osią OX piszesz wzór funkcji w postaci kanonicznej y= a( x- xw)2 + yw jeżeli podstawisz konkretne wartośći za xw i yw i masz P-t (0,c) to podstawiajac za x= 0 y= c obliczysz konkretne "a" i tyle! Rozumiesz już o co chodzi? Powodzenia!
8 lut 16:13
Monia : tak, dzięki bardzo emotikonka
8 lut 17:20
Eta: emotikonkaok!
8 lut 17:22
Monia : Jeszcze mam pytanko o 2 zadania, czy bylabys mi w stanie pomóc przy tych przykładach? : 1) Pole kwadratu KLMN jest o 75% mniejsze od pola kwadratu ABCD. O ile procent długość boku kwadratu ABCD jest większa od długości boku kwadratu KLMN? 2) Długość boku kwadratu ABCD jest o 25% większa od długości boku kwadratu PQRS. O ile procent pole kwadratu PQRS jest mniejsze od pola kwadratu ABCD? Czekam na odpowiedzemotikonka
8 lut 17:30