dziki: 5g−3,7g=1,3g o tyle zmniejszyła się masa płytki cynkowej
Zn + 2AgNO
3→Zn(NO
3)
2+ 2Ag
1 mol 2 mole
M
Zn =65,4g/mol
M
Ag = 108g/mol
Gdy 1 mol Zn przejdzie do roztworu to 2 mole srebra osadzi się na płytce i masa płytki
zmniejszy się o: 65,4−2*(108g)=−150,6g co to oznacza

oznacza to że więcej tracimy niz
zyskujemy czyli masa płytki zmniejsza się
108g→150,6g
x→ 1,3g
x=0,93g czyli tyle srebra wydzieliło się na płytce
Pamiętaj ze przy tego typu zadaniach trzeba robc bilans masowy aby określic ile zyskujemy a ile
tracimy w trakcie zachodzącej reakcji np 1 mol Zn czyli 65,4g wchodzi do reakcji czyli go
tracimy a jednoczesnie 2 mole srebra czyli 216g osadza sie na płytce czyli zyskujemy i tak jak
powyzej
Δm=65,4g−216g=−150,6