parametr
Hania: Proste y=2x−1 i y=−mx − 2 sa prostopadle. Jaka wartosc ma parametr m
21 lut 17:07
21 lut 17:10
czarna19: proste są prospopadłe gdy a1 *a2=−1
a1=2 z pierwszego równania!
2*a2=−1 / obudstonnie dzielimy przez 2
a2=− 1/2
parametr m ma wartosc −1/2
21 lut 17:15
patryk: | | 1 | |
zauważ, że przed m już stoi minus. Gdy podstawimy Twoje m wyjdzie równanie prostej y = |
| x |
| | 2 | |
− 2 która definitywnie nie jest prostopadła do tej pierwszej na mocy a1 *a2=−1. Dlatego
| | 1 | |
prawidłowym wynikiem jest m = |
| |
| | 2 | |
21 lut 17:18
Hania: dziekuje bardzo za wyjasnienie
21 lut 17:23