z prędkością
x: umie to ktos zrobic

?
dwaj rowerzyści wyjezdzaja jednoczesnie. pierwszy z miejscowosci A, drugi z miejscowosci B,
lezacy przy jednej szosie w odległosci 14 km. jezeli beda jechac naprzeciwko siebie, spotkaja
sie po upływie1/2 h, jezeli zas beda jechac obaj w kierunku od A do B, to pierwszy dogoni
drugiego po 3,5h jazdy. Oblicz predkosc kazdego rowerzysty?
dero2005:

V
A − prędkość rowerzysty z miasta A
V
B − prędkość rowerzysty z miasta B
| ⎧ | VA*0,5 + VB*0,5 = 14 | |
| ⎩ | VA*3,5 = VB*3,5 + 14 |
|
po rozwiązaniu skomplikowanego układu równań z dwiema niewiadomymi wynika, że
V
A = 14 km/h
V
B = 12 km/h