trapez
dis: Wyskość trapezu równoramiennego poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego podzieliła na
podstawę na odcinki 5 i 15. Więdząc , że obwód trapezy wynosi 56 oblicz jego pole.
Pomożcie musze na jutro miec zadania
8 lut 15:21
grabek177: oznaczymy
a-podstawa górna
b-podstawa dolna=20
h-wysokość
c-ramie
jeżeli masz równoramienny to to b=a+2x
czyli a=10 i x=5
Ob=b+a+2c
52=20+10+2c
2c=22
c=11
teraz z Pitagorasa liczymy h
h2=c2-x2
h2=112-52
h2=121-25
h=√96
P=20+10/2 *√96=15*√96
8 lut 17:11
Eta: Uwaga! grabek ! Ob=
56 a nie
52
więc pomyłka!
8 lut 17:15