???
Hania: Ile wynosi pole kola ograniczonego okregiem x
2+y
2−4x+6y−6=0


?
21 lut 16:35
patryk: x2 + y2 − 4x + 6y − 6 = 0
x2 − 4x + 4 − 4 + y2 + 6y + 9 − 9 − 6 = 0
(x−2)2 − 4 + (y+3)2 − 9 − 6 = 0
(x−2)2 + (y+3)2 = 19
r2 = 19
P = πr2 ⇒ 19π
21 lut 16:44
Bogdan:
Okrąg: x
2 + y
2 + ax + by + c = 0,
| | −a | | −b | |
x0 = |
| , y0 = |
| , r = √x02 + y02 − c
|
| | 2 | | 2 | |
x
0 = 2, y
0 = −3, r =
√4 + 9 + 6 =
√19
21 lut 16:49
Hania: ktore poprawne
21 lut 16:57
Ajtek: Oba, tylko Bogdan nie policzył pola.
P=πr2
21 lut 17:01
Hania: dziekuje
21 lut 17:04
Gustlik: Oba poprawne, ale zdecydowanie lepsza jest metoda Bogdana, ja stosuję tę samą, a wyprowadzenie
wzorów jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471
z tym, że u mnie współrzędne środka x
0 to a, y
0 to b, natomiast wspólczynniki równania okregu
to A, B, C zamiast a, b, c, ale sposób obliczania ten sam.
22 lut 02:34