pomocy?
sandra: napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty M(0,0,2) N(4,0,1) P(2,1,2)
21 lut 16:27
sandra: ?
21 lut 18:26
AS: Skorzystaj z równania płaszczyzny A*x + B*y + C*z + 1 = 0
Podstaw współrzędne punktów M,N i P i rozwiąż układ trzech
równań z trzemia niewiadomymi.
Wynik końcowy: x − 2*y + 4*z − 8 = 0
21 lut 18:31
Trivial:
MN = (4, 0, −1)
MP = (2, 1, 0)
| i j k |
n := MN×MP = | 4 0 −1 | = (1, −2, 4).
| 2 1 0 |
π: x − 2y + 4(z−2) = 0
x − 2y + 4z − 8 = 0
21 lut 18:33
sandra: dziękuje
21 lut 18:36