ułamki::PP
kasiaa:D: kl V)) Wykonaj mnożenie i dzielenie ułamków:
a)1/2 x 4,2 =
b)3,6 x 3/4 =
c) 12,4 : 1/3=
d) 5 całych i 1/4 : 2całe i 2/5 =
e)6,25 x 1 cała i 1/7 =
f) 5 całych i 5/6 x 0,12 =
g) 4,25 : 3 całe i 1,5=
h) 13 całych i 1/3 x 0,8=
i) 5 całych 5/7 : 1,4=
j) 8 całych i 1/6 : 0, 21 =
k) 6 całych i 1/7 x 5, 25 =
l) 11 całych i 3/7 : 3 całe i 3/14 =
z góry dzięki

ZADANIA DLA SIOSTRY
21 lut 16:25
książe: a=2.1
b=2.7
21 lut 16:28
ceaser I: kasiaa a czego w tym nie umiesz?
21 lut 16:31
Gustlik: Zamieniasz na ułamki niewłaściwe, skracasz liczniki z mianownikami, jeżeli jest to możliwe, a
otrzymane ułamki nieskracalne mnozysz licznik przez licznik, mianownik przez mianownik, np:
| | 1 | | 1 | | 42 | | 21 | |
a) |
| *4,2= |
| * |
| = |
| =2,1. |
| | 2 | | 2 | | 10 | | 10 | |
22 lut 02:37
Gustlik: Natomiast dzielenie zastępujesz mnożeniem przez odwrotność drugiego ułamka, pierwszy ułamek bez
| | 1 | | 3 | | 1 | | 4 | |
zmian, np. |
| : |
| = |
| * |
| =... i potem normalnie mnozysz oczywiście skracając |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 3 | |
co się da. Jezeli sa całości, to zamień na ułamki niewłaściwe, a potem zamieniaj na mnozenie
przez odwrotność.
22 lut 02:39
patrycja: siedem razy trzy ósme
4 paź 14:41
kuba: czego nie umiesz
4 paź 15:17