fizyka
krucz: Z miejscowości A oddalonej w linii prostej o 90 km od miejscowości B, wyjeżdża pociąg
pospieszny jadąc w kierunku B z prędkością 54 km/godz. Po 10 minutach z miejscowości B
wyjeżdża pociąg osobowy jadący w kierunku A z prędkością 36 km/godz.
Obliczyć po jakim czasie i w jakiej odległości od miejscowości A nastąpiło spotkanie pociągów?
21 lut 16:19
dero2005:

V
A = 54 km/h
V
B = 36 km/h
10 min = 0,167 h
54(t + 0,167) + 36t = 90
54t + 9 + 36t = 90
90t = 90 − 9
90t = 81
t =
8190 = 0,9 h = 54 min
S = 0,9*54 = 48,6 km od punktu A
21 lut 19:38