wyznacz dziedzinę
pawel: wyznacz dziedzinę:
f(x)= √ x − 2 * √ x − 4
f(x) = √(x−2)(x−4)
f(x) = (2x − 6) 12 − ( 2x − 6)− 12
f(x) = (x2 − 4 ) 12 + (9 − x2)− 12
bd wdzieczny.
21 lut 16:18
ceaser I: podałes same mianowniki czy cały przykład ?
21 lut 16:19
pawel: cały przykład, każda funkcja to osobny podpunkt
21 lut 18:10
patryk: a) x−2 ≥ 0 i x−4 ≥ 0
b) (x−2)(x−4) ≥ 0
itd. generalnie − to co jest pod pierwiastkiem zawsze ≥ 0.
x<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 = √x
x<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">−12 = √1x
21 lut 18:15
pawel: patryk, ale w odpowiedzi jest napisane, że Df = < 4 ; nieskończoność ) , czy może coś
przeoczyłem w dalszym rozwiązaniu tego co podałeś :x
21 lut 18:22
pawel: sry za drugi post, chodzi mi o przykład pierwszy
21 lut 18:23