obliczyc sinus i cosinus majac podane dl bokow trojkata
aga: Dany jest trojkat o bokach długosci 1, 3/2, 2. oblicz cosinus i sinus kata lezacego
naprzeciw najkrótszego boku tego trojkata.
8 lut 14:53
Eta: Witam!
oznacz kąt leżacy naprzeciw boku 1 przez α
zastosuj wz. cosinusów! ( znasz go napewno!
i oblicz cosα
Jeżeli już masz cosα , to sinα policz z jedynki trygonometrycznej!
Powodzenia! To proste zadanko
8 lut 15:16
aga: wlasnie problem w tym ze umiem obliczyc cosinus w trojkacie prostokatnym... nie wiem jak
obliczyc go kiedy trojkat jest dowolny, a ten wlasnie taki jest...:(
8 lut 15:32
Eta:
a,b, c ---- dług. boków trójkata dowolnego
α,β,γ, ---- kąty leżące naprzeciw odpowiednich boków a,b,c
ze wzoru cosinusów
b2 +c2 - a2
cosα=------------------- podstaw za a= 1 b= 3/2 c= 2
2 * b* c
i obliczysz cosα a później sinα z jedynki tryg.
8 lut 15:39
aga: Dziękuje Ci serdecznie
8 lut 15:42
Eta: 
OK
8 lut 15:50
BłażejKyokushin: Witam mam sprawe czy wie ktos moze jaki kompa jest potrzebny zeby GTA 4 na full Detalach weszło
a po 2 ile macie FPS w Gta 4 ?
15 kwi 15:21