pomocy - rozwiąż równanie !
ryfka: rozwiąż równanie:
−x3 − 3x2 + 4x = 0
21 lut 16:01
Niunia85:
−x(x2+3x−4)=0
Δ=25
√Δ=5
x1=0
x2=−4
x3=1
21 lut 16:03
Święty: −x(x2+3x−4)=0
Dalej chyba nie ma problemu
21 lut 16:04
ryfka: dziękuję
21 lut 16:06
patryk: W(1) = 0 (suma współczynników)
następnie ze schematu hornera:
(x−1)(−x2 − 4x − 4) = 0
−(x−1)(x2 + 4x + 4) = 0
potem wzór skróconego mnożenia:
−(x−1)(x+2)2 = 0
odpowiedź: x1 = 1, x2 = −2
21 lut 16:07
patryk: sorki, jedno zero zjadłem w schemacie Hornera

−(x−1)(−x
2 − 4x) = 0
−x(x−1)(x+4) = 0
21 lut 16:11
ryfka: patryk − które jest dobre?
niuni85 czy Twoje...?
21 lut 16:18
Niunia85: u patryka wychodzą takie same wyniki tylko zrobił innym sposobem
21 lut 16:20
ceaser I: drugie rozw. patryka i niuni85
21 lut 16:20