????
Hania: ile punktow wspolnych ma prosta x+y=0 z okregiem o rowaniu x
2+y
2=9

?
21 lut 15:44
Izabela: środek w punkcie (0;0) wiemy to z jego równania : (x+0)2+(y+0)2=9
promień r = √9 = 3
potem f. liniowa y=x. przecina po skosie przechodząc przez punkt (0;0) i przecina owy okrąg w 2
miejscach
21 lut 16:06
Niunia85: wystarczy rozwiązać układ równań i wyjdą miejsca przecięcia
x+y=0
x2+y2=9
21 lut 16:10
Hania: a mozesz rozwiazac ten ukald
21 lut 16:12
Niunia85:
x=−y
(−y)
2+y
2=9
2y
2=9
21 lut 16:16