Gustlik: W=(1, −4), x
1=3
Stąd p=1, q=−4.
| | x1+x2 | |
Ze wzoru p= |
| obliczam drugie miejsce zerowe:
|
| | 2 | |
2=3+x
2
−1=x
2
x
2=−1
Podstawiam oba miejsca zerowe do wzoru w postaci iloczynowej:
y=a(x+1)(x−3)
Podstawiam teraz wspólrzędne wierzchołka i liczę A:
−4=a(1+1)(1−3)
−4=a*2*(−2)
−4=−4a /:(−4)
a=1
Zatem y=(x+1)(x−3)=x
2−3x+x−3=x
2−2x−3, czyli a=1, b=−2, c=−3
II sposób:
Podstawiam współrzędne wierzchołka do postaci kanonicznej:
W=(1, −4), x
1=3
y=a(x−1)
2−4
Podstawiam współrzędne miejsca zerowego (3, 0) i obliczam a:
0=a(3−1)
2−4
0=a*2
2−4
0=4a−4
−4a=−4 /:(−4)
a=1
Podstawiam a do wzoru kanonicznego i rozpisuję do postaci ogólnej:
y=(x−1)
2−4=x
2−2x+1−4=x
2−2x−3, czyli a=1, b=−2, c=−3