Oblicz ile litrów wody potrzeba aby zmieścić 256 mm deszczu
Iwona: Jeśli do naczynia o ścianach wpadło w czasie deszczu tyle wody, że utworzyła ona na dnie
warstwę o głębokości 2 mm, to mówimy, że spadły 2 mm wody. Do prostopadłościennego rowu
o wymiarach dna 4m * 8 m spadło 8 mm deszczu. Ile wiader o pojemności 10 litrów
potrzeba, aby zmieścić taką ilość wody
8 lut 14:31
Eta:
Witam!
1 litr = 1dm3
to:
8mm= 0,08 dm -- jest to jednocześnie głebokość opdadu
4m= 40dm 8m= 80dm
V= 4m*8m * 0,08dm = 40dm* 80dm*0,08dm = 256dm3 = 256 litrów
256litrów / 10 litrów = 25, 6 wiader
8 lut 17:12