Nie wiem jak to obliczyc
Bazyli Homej: Człowiek przechodzi z rufy łódki na dziób. Na jaką odległość łódka przemieści się na jeziorze?
Masa łódki M = 100 kg, a jej długość l = 5m. Masa człowieka m = 75 kg.
Odp: Układ łódka−człowiek traktuje się jako układ odosobniony. Zatem środek masy układu
pozostaje w spoczynku, mimo że człowiek i łódka się poruszają. Środek masy łódki znajduje się
w połowie drogi łódki, w odległości
L2 od rufy i dziobu. Środek masy S układu dzieli
odcinek o długości
L2 na dwa odcinki L1 i L2 w stosunku odwrotnie proporcjonalnym do mas
M i m. Możemy zatem napisać równania:
1)
L1L2=
mM , 2) L1+L2=
L2
Stąd po wyeliminowaniu L2 otrzymujemy takie równanie
3) L1=
mL2(M+m)
No i tego nie rozumiem jak przejść z równań 1) i 2) do równania 3)

. Proszę was bardzo
pokażcie mi jak się eliminuje L2 by otrzymać takie równanie. Jak byście mogli rozpiszcie to. Z
góry dziękuje.