matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Dawix10:
5
Wiedząc, że sinα+cosα=
, oblicz sinα*cosα
4
21 lut 14:41
ICSP:
(sinα + cosα)
2
= sin
2
α + 2sinαcosα + cos
2
α =
sin
2
α + cos
2
α
+ 2sinαcosα = 1 + 2sinαcosα
25
= 1 + 2sinαcosα. Dokończ już sam. Na czerwono masz jedynkę trygonometryczną.
16
21 lut 14:54
Dawix10:
A z kont Ci się wzięło (sinα + cosα)
2
21 lut 15:34
patryk:
5
obustronne podniesienie do kwadratu sin α + cos α =
4
21 lut 15:36