Rysowanie
Edyta:

Mógłby mi ktoś szybko przypomnieć jak się rysuje wykres? Tzn. Kiedy odbija się od osi x a kiedy
przechodzi.
Np. coś takiego jak na rysunku.
21 lut 14:18
Pestek: odbija się gdy dany pierwiastek występuje w parzystej liczbie razy
21 lut 14:19
Edyta: Czyli przy x2, x4, x6 itd. wtedy się odbija?
21 lut 14:21
patryk: tak, pamiętaj też że wykres zaczyna się rysować zawsze od prawej.
21 lut 14:22
uhu: Rysujesz oś, dalej zaznaczasz na niej miejsca zerowe, jeśli "a" jest dodatnie to zaczynasz tak
jak na tym przykładzie (od góry), ujemne "a" zaczynasz od dołu. I teraz jeśli mamy do
czynienia z k−krotnym pierwiastkiem to dla k parzystych odbijamy od osi dla nieparzystych nie
odbijamy. Wyobraź sobie że na tym rysunku wyżej mamy miejsca zerowe 5(x+5)4(x+3)2(x−2)3=0
(to tylko przykład)
21 lut 14:22
Edyta: Dzieki wielkie
21 lut 14:24
Edyta: Jeszcze chwilkę jednak. Narysuj mi jeśli możesz wykres −x4+9x2 bo nie jestem pewna.
21 lut 14:27
Edyta: Miejsca zerowe tutaj to −3 , 0 , 3
21 lut 14:28
uhu: tak, i a<0 zero jest podwójnym pierwiastkiem, coś mi nie chce rysowanie wskoczyć

narysuj ja
ci powiem czy tak
21 lut 14:32
Edyta:

Według programu matematycznego:
21 lut 14:38
Edyta: Z dołu, bo (−) ale jest do potęgi 4 czyli powinno się odbić?
21 lut 14:39
uhu: patrz musisz to sobie rozpisać, wyciągasz −x2(x2−9)=0 >>> −x2(x−3)(x+3)=0 i tu widzisz
że 0 jest podwójnym
21 lut 14:42
Edyta: Dzieki
21 lut 14:54
grzegorz2: Przypomni mi kto geometrie
G
19 lut 07:12