ciągi
Albert: Które wyrazy ciągu (An) są większe od liczby x?
An=(n−3)2 , x=5
21 lut 14:06
uhu: (n−3)2 > 5
21 lut 14:17
Pestek: an=n2−6n+9;
an>5;
n2−6n+9>5
n2−6n+4>0
dalej rozwiązujesz nierowność kwadratową
pamiętaj, że n to liczba naturalna dodatnia uwzględnij to przy rozwiązaniu
21 lut 14:18
patryk: (n−3)2 > 5
n2 − 6n + 9 > 5
n2 − 6n +4 > 0
Δ = 36 − 16 = 20
√Δ = √20 = 2√5
n1 = 3 + √5
n2 = 3 − √5
odczytujemy z wykresu, że n ∊ (−∞; 3−√5) ∪ (3+√5; +∞)
Pierwszy przedział odpada, bo n ∊ N+ a 3 + √5 to około 5,2 więc n ≥ 6.
Sprawdzenie dla 6: (6−3)2 = 9
Sprawdzenie dla 5: (5−2)2 = 4 więc jak widać, wynik poprawny.
21 lut 14:21
Albert: czyli jakie an będą poprawne? Czy dobrze rozumiem że większe od 5 to a6,a7,a8......
21 lut 14:31
patryk: tak, dokładnie
21 lut 15:37