wyznacz najmniejszą odległość geometria analityczna
kombo: Dane są punkty A = (2,3) i B = (5,4) . Na prostej o równaniu y = 5 wyznacz punkt C tak, aby
łamana ACB miała jak najmniejszą długość. Odpowiedź uzasadnij.
mam pytanie co robie źle i dlaczego nie wychodzi mi wynik taki jak powinien
mam punkty (2,3) (x,5) oraz (5,4)(x,5)
licze z odległości punktów i wyznaczam najmniejszą wartość
(5−x)2 + (4−5)2 + (2−x)2 + (3−5)2 =
2x2−14x+34
−b/2a = 14/4 = 3,5
lecz ma wyjść inny wynik , co robie źle?
21 lut 11:23
Bogdan:

Myślę, ze ten rysunek wyjaśnia sposób rozwiązania zadania.
21 lut 12:04
kombo: Bogdan a sposobem którym jak robie się nie da?
21 lut 12:16
Trivial: Zapomniałeś o pierwiastkach.
21 lut 12:17
kombo: i też mi coś innego wychodzi...
21 lut 15:39
kombo: więc nie da się moim sposobem?
21 lut 18:58
Trivial: W Twoim sposobie brakuje pierwiastków...
21 lut 19:00
Daria: Jak napisze że Bogdan jest geniuszem to go obrażę
21 lut 19:01
kombo: tzn że się nie da czy trzeba tam coś dopisac? plis pomóżcie...
21 lut 19:06
21 lut 19:08