wartość bezwzględna
Sido: mam do was proste pytanie , bo mam dziwną odpowiedz do prostego zadania w zbiorze
jest sobie zadania "podaj wszystkie elementy należące do zbioru A " proste zresztą
i przykład
e) A={x: |x−4|=−2 i x∊R}
W zbiorach podają w odpowiedziach że ten przykład nie ma rozwiązań, ale
x−4=−2
x=4−2
x=2
LUB
x−4=2
x=2+4
x=6
oba są dodatnie więc chyba ma jednak rozwiązania?
Teraz no wiadomo wartość funkcji bezwzględnej nie ma rozwiązań gdy jest ujemna.
Ale kiedy należy to rozpatrywać
po obliczeniu zmiennej tutaj x.
czy już na samym początku gdy na przykład mam A={x: |x−4|=
−2 i x∊R} i tu jest po prawej
stronie równania liczba ujemna i z automatu mam pisać że nie ma rozwiązań i nie liczyć tego.
Zgłupiałem przez tą odpowiedz w zbiorze
21 lut 11:09
Trivial: Tak, z automatu pisać, że nie ma rozwiązań.
21 lut 11:24
Trivial: Zresztą podstaw swoje rozwiązania i zobaczysz, że nie spełniają równania.
21 lut 11:24
Sido: aha, dobra dzięki .
21 lut 11:25
a:
Na samym początku.
21 lut 11:27
Bogdan:
Wartość bezwzględną interpretować można jako odległość, a odległość zawsze wyraża się
liczbą nieujemną, czyli zawsze jest:
| jakieś wyrażenie | ≥ 0.
21 lut 11:54