[C[Pomocy]]
Funkcje !!!!: Mam kilka zadań z Funkcji prosze o pomoc : 1) miejsce zerowe funkcji f(x)=−3x+b jest √2 ,
oblicz b.
2)Narysuj wykres funkcji f(x)=|x−1|+3 . 3)rozwiąż równanie |2x−3|≥5
21 lut 09:51
Trivial:
1. Co to jest miejsce zerowe funkcji?
2. Zacznij od |x| i przesuń o wektor (1, 3).
3. 2x − 3 ≥ 5 ∨ 2x − 3 ≤ −5
21 lut 10:12
Funkcje !!!!: miejsce zerowe funkcji to punkt przeciecia z osia X
21 lut 10:22
Izabela: 1. miejsce zerowe to wartość liczby "x" dla której y=0.
czyli:0=−3*(√2)+b czyli b= 3√2
21 lut 10:24
ceaser I: 3)
podziel na 2
x−3/2≥5/2
można to rozwiązać na kilka sposobów
graficznie wyznaczasz miejsce zerowe w tym przypadku 3/2 i odliczasz5/2 jednostek w lewo i 5/2
jednostek w prawo
albo tak jak Trivial

graficznie jest w łatwych przykładach zazwyczaj szybciej
21 lut 10:28
ceaser I:
21 lut 10:30
Funkcje !!!!: a zadanie 2? jak to zacząć ?
21 lut 10:31
ceaser I: Trivial Ci napisał
21 lut 10:37
Funkcje !!!!: ale nie kapuje tego zadania ...
21 lut 10:43
21 lut 10:47