Proszę o pomoc, gdyż nie wiem jak się za to zadanie zabrać.
onedarkness: 2√x−1+2√x+2=3
21 lut 09:47
Trivial:
√x−1+√x+2 = 3 /
2
x−1+
√x+2 = 9
√x+2 = −x + 10 /
2 Założenie: −x + 10 ≥ 0 ⇔ x ≤ 10
x+2 = x
2 − 20x + 100
x
2 − 21x + 98 = 0
Δ = 441 − 392 = 49
√Δ = 7
x
2 = 14 − nie spełnia założenia.
Zatem x = 7.
21 lut 12:29
Trivial:
Pasowałoby jeszcze sprawdzić rozwiązanie, jako że rozwiązywane było bez kompletnej dziedziny.
√7−1+√7+2 =
√6+3 =
√9 = 3. Zatem O.K.
21 lut 12:35
patryk: Albo na sposób starożytnych (czy jak to się tam zwie, jak masz problemy z dziedziną): czyli
rozwiązujesz bez dziedziny, a następnie podstawiasz kolejne wyniki to równania i sprawdzasz
czy jest ok. Być może będzie ten sposób u Ciebie w szkole dopuszczalny
21 lut 12:56