jak określić zbiór zdarzeń elematarnych i jego moc
paella: z talii 52kart losujemy kolejno 5 kart, bez zwracania. określ zbiór zdarzeń elementarnych
tego doświadczenia i oblicz jego moc
8 lut 13:54
Bogdan:
To tak, jakbyśmy grali w pokera.
Zbiorem zdarzeń elementarnych (mówi się również przestrzenią zdarzeń elementarnych)
jest zbiór Ω zawierający wszystkie pięcioelementowe podzbiory zbioru 52 - elementowego,
czyli wszystkie różne pięciokartowe zbiory utworzone z 52 kart.
Moc Ω oznaczę |Ω|
52 52 * 51* 50 * 49 * 48
|Ω| = C525 = ( ) = ------------------------------- = 2598960,
5 1 * 2 * 3 * 4 * 5
(5-elementowa kombinacja bez powtórzeń zbioru 52-elementowego)
co oznacza, że wszystkich zdarzeń elementarnych jest 2598960.
8 lut 14:41