matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć całke, prosze o pomoc
mati:
Prosze o pomoc w obliczeniu całki
2x+3
∫
x
2
+1
21 lut 00:47
Bogdan:
2x
1
∫
dx + 3∫
dx = ...
x
2
+ 1
x
2
+ 1
21 lut 00:57
Godzio:
2x + 3
2x
1
∫
dx = ∫
dx + 3∫
dx = (1) + (2)
x
2
+ 1
x
2
+ 1
x
2
+ 1
f'(x)
(1) − korzystam z ∫
dx = ln|f(x)|
f(x)
1
(2) (arctgx)' =
x
2
+ 1
(1) + (2) = ln|x
2
+ 1| + 3arctgx + C
21 lut 00:57
mati:
super wielkie dzięki!
wiem juz której zależności nie odczytałem. Pozdrawiam
21 lut 01:08