Pytanie
Godzio: Bogdan, co do tego zadania z trapezami, napiszesz mi tu tą podpowiedź czy przez maila ?
Chyba już dość dużo h wysiedziałem nad nim i nic prostego nie znalazłem ...
20 lut 23:26
Bogdan:
Przed podaniem przez mnie rozwiązania zastanów się, czy trójkąt jest trapezem.
20 lut 23:40
Godzio:
Pytanie jest zapewne podchwytliwe, trójkąt nie jest trapezem, ale może chodzi o przedłużenie
ramion trapezu do punktu przecięcia ? Jeśli tak to to już też próbowałem
20 lut 23:48
Bogdan:
Nie ma nic podchwytliwego w moim pytaniu. Sugeruję, aby spojrzeć na problem
w nietypowy sposób i zobaczyć to, co jest poza standardem, co może nawet kłócić się
ze zdrowym rozsądkiem i naszą wiedzą.
Rozważ trapez, którego górna podstawa jest tylko jednym punktem i ma długość zero.
Czy taka figura straciła cechy trapezu?, czym są przekątne w takim trapezie?,
jakim wzorem wyraża się pole powierzchni?
21 lut 00:04
Godzio:

W takim przypadku przekątne stają się ramionami
f
2 − e
2 = 20
f =
√3e
e
2 = 10 ⇒ e =
√10
f =
√30
Rzeczywiście dosyć nietypowe, ale czy na takie uproszczenie można sobie pozwolić?
21 lut 00:10
Bogdan:
To nie jest uproszczenie.
Spróbuj zbadać trapez, którego suma miar kątów ostrych przy podstawie jest równa 90o,
określ cechy takiego trapezu. Czy zmieni się pole powierzchni, jeśli górna podstawa trapezu
przyjmie długość zero?
21 lut 00:19
Godzio:
x = tgα * h
y = h * ctgα
b = a + x + y
a = b − x − y
| | a + b | | 2b − h(tgα + ctgα) | | h2(tgα + ctgα) | |
P = |
| * h = |
| * h = bh − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | h2(tgα + ctgα) | | h2(tgα + ctgα) | |
bh = 2 * |
| ⇒ P = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | hy | | hx | | h2(ctgα + tgα) | |
P = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Czyli wychodzi że pole zależy tylko i wyłącznie od wysokości, ciekawe. Raczej bym na to nie
wpadł, nie jestem jeszcze tak obyty z matematyką żeby niektóre jej elementy widzieć w trochę
inny sposób ...
21 lut 00:55
Bogdan:
No właśnie

Broń się przed schematami myślowymi, które niestety wbijają nam do głów w szkole.
Warto spojrzeć czasami na zadanie zapominając wszystkie poznane szablony
i wzory i wtedy rozpocząć poszukiwanie rozwiązania.
Obserwując Twoje tutaj
Godzio zaangażowanie i już posiadane umiejętności wierzę,
że dokonasz wielu matematycznych odkryć, czego Ci serdecznie życzę
21 lut 01:13
Godzio:
Starałem się spojrzeć na to zadanie jakoś inaczej, poprzestawiać coś w tym trapezie, ale nic
nie chciało ciekawego wyjść. Dziękuję za wiarę we mnie, na pewno będę się starał
21 lut 01:17