Obliczenie funkcji
Tyśka: Czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu takiej funkcji: f(x)=cos
2 3x*tg3x − 3x, obliczyć
f''(π/3)
Z góry dziękuję
20 lut 22:57
kachamacha: liczysz pochodną pierwszego rzędu
drugiego rzędu
20 lut 23:15
Dr Wykręt: | | sin3x | |
f(x)=(cos(3x))2*tg3x − 3x=(cos(3x))2* |
| − 3x=sin3x*cos3x − 3x |
| | cos3x | |
| | sin6x | |
Korzystając ze wzoru: 2sin6x=sin3x*cos3x, nasza funkcja przybierze postać: f(x)= |
| −6x |
| | 2 | |
Pierwsza pochodna:
| | sin6x | | 1 | | 3x | | 1 | | 3 | |
( |
| −3x)'= |
| *(sin6x − |
| )'= |
| *(6cos6x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Druga pochodna:
| | 1 | | 3 | | 1 | |
( |
| *(6cos6x− |
| ))'= |
| *(−36sin6x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wynik:
| | | | 36sin(2π) | |
f''(π/3)=− |
| =− |
| =0, bo sinus w 2π ma wartość zerową. |
| | 2 | | 2 | |
Z racji mojego zmęczenia mogłem się gdzieś pomylić, ale mniejwięcej tak to powinno wyglądać.
Pozdrawiam.
20 lut 23:18