Metoda wyznaczników prosze o pomoc
qzqz: a więc mam problem z uniewymiernieniem
10x+8y+11=0
2x+
√2y=−3
a1=10 b1=8 c1=11
a2=2 b2=
√2 c2=3
W=10
√2−16= −6
√2
Wx=11
√2−24=−13
√2
Wy=30−22=8
| | 8 | |
y = |
| nie potrafie uniewymiernic |
| | 6√2 | |
i ten przykład
2x−4y=
√3
x+y=
√2
a1=2 b1=− 4 c1=−
√3
a2=1 b2=1 c2=−
√2
W=2−(−4)=6
Wx=−
√3−4
√2= tu nawet niewiem co ma wyjsc
Wy=−2
√2−(−
√3)=
20 lut 22:44
kachamacha: z niewymiernością: x i y − te ułamki rozszerz o √2
20 lut 22:46
Bogdan:
Cześć <kacha>

Ja nie tylko nie potrafię uniewymiernić, ale także wymiernić
20 lut 22:50
Mila: nie mozna od od pierwiastków odejmowac liczb musi zostac 10√2−16 .nie sprawdzałam czy
poprawnie wyznaczniki sa liczone .To mi sie w oczy rzuciło
20 lut 22:50
kachamacha: δhello Bodzio
20 lut 22:51
Mila: jeżeli chcesz usunać niewymiernośc z mianownika to trzeba licznik i mianownik pomnożyć przez tą
| | 3 | | 3*√3 | | 3*√3 | |
samą liczbę np |
| = |
| = |
| =√3 |
| | √3 | | √3*√3 | | 3 | |
20 lut 22:54
qzqz: takie cos to wiem ale to co mam w zadaniu gubie sie
a tak wogule to niewiedziałem ze pierwiastków nie mozna odjac
20 lut 22:58
Trivial:
Na początku wszystkie równania doprowadzasz do postaci ax + by = c.
10x + 8y = −11
2x +
√2y = −3
Teraz liczysz wyznaczniki (det − oznaczenie wyznacznika).
| | | |
Wx = det | = −11√2 − (−3)*8 = 24 − 11√2. |
| | |
| | | |
Wy = det | = −30 − (−22) = −8. |
| | |
| | 24 − 11√2 | |
x = |
| = ... |
| | 10√2 − 16 | |
| | 8 | | 4 | |
y = − |
| = |
| = ... |
| | 10√2 − 16 | | 8 − 5√2 | |
20 lut 23:04
Mila: jezeli jest tak 4√3−2√3=2√3 to można ale √3−√2 nie mozna 3−√2 też nie
mozna
20 lut 23:04
Mila: dzieki Trivial

teraz żeby zniknęła niewymiernosc z mianownika pomnóż licznik i mianownik
przez 10
√2+16 wykorzystamy (a+b)(a−b)=a
2−b
2
20 lut 23:07
Mila: | | (24−11√2)(10√2+16) | |
x= |
| |
| | 100*2−256 | |
20 lut 23:10
Mila: | | 240√2+24*16−110*2−16*11√2 | |
x= |
| =U{240√2−176√2 +...wymnóż liczby i |
| | −56 | |
20 lut 23:17
Mila: oj miało byc w liczniku 64√2
20 lut 23:18
qzqz: Mila ale to jest tak jest zle
20 lut 23:27
Mila: | | 4*(8+5√2) | | 32+20√2 | |
y= |
| = |
| = |
| | (8−5√2)(8+5√2) | | 64−25*2 | |
| | 32 | | 20√2 | | 2 | | 3 | |
|
| + |
| =2 |
| +1 |
| √2 |
| | 14 | | 14 | | 7 | | 7 | |
20 lut 23:35
Mila: gdzie jest zle ?
20 lut 23:36
qzqz: no treraz by sie zgadzal strasznie to pokrecone tylko nie rozumiem czemu Trivial zrobił postac
ogólną ax+by=c a nie ax+by+c=0
20 lut 23:42
Mila: Też bym tak robiła jak On.Tak mnie uczyli .Wyszedł Ci ten x ?
20 lut 23:48
qzqz: | 340 | |
| ale wiem zle  |
| −56 | |
20 lut 23:52
Mila: a dlaczego tyle ?pierwiastki policzyłam i zostało w liczniku 24*16−110*2=
20 lut 23:57
qzqz: 64√2 + 164
20 lut 23:59
Mila: zobacz mój wpis z godz 23:10 i 23:17
21 lut 00:00
Mila: tak i w mianowniku −56 czyli x= podziel
21 lut 00:01
qzqz: a czasami 64√2 a nie 44
21 lut 00:02
Mila: przeciez poprawiłam dobrze masz 64√2 tylko podziel
21 lut 00:04
qzqz: 228/−56 to jest 4 z hakiem
21 lut 00:07
Mila: przecież pisałam,ze nie mozna dodawać pierwiastków do liczb bez pierwiastków
21 lut 00:09
qzqz: oto chodziło
21 lut 00:09
Mila: | | 64√2+164 | | 64√2 | | 164 | |
x= |
| = |
| + |
| = |
| | −56 | | −56 | | −56 | |
21 lut 00:13
qzqz: juz wiem o co chodzi dzieki a z ciekawosci spytam jestes nauczycielka z matmy czy poprostu
lubisz ten przemiot
21 lut 00:14
21 lut 00:15
Mila: podstaw za x i za y do któregoś równania żeby sprawdzic czy dobrze policzone
21 lut 00:19
Mila: 2x+
√2y=−3
| | −8 | | 41 | | 16 | | 20√2 | |
2*( |
| *√2− |
| )+√2( |
| + |
| )=−3 |
| | 7 | | 14 | | 7 | | 14 | |
−16/7*
√2 − 82/14 + 16
√2/7 + 2*10/7=−3
−82/14 + 40/14=−3
−42/14=−3
−3=−3
21 lut 00:35