matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
Marta S.:
Proszę, może ktoś pomoże mi rozwiązać to zadanie: lim n→∞ (
2n+1
2n−1
)
n
20 lut 22:33
Trivial:
n→
∞
2n+1
2
2
lim (
)
n
= lim (1 +
)
n
= lim exp(
*n) = e.
2n−1
2n−1
2n−1
→1
20 lut 22:49