<pomocy> wklęsłość, wypukłość i pkt przegięcia
bib: Jak obliczyć wklęsłość, wypukłość i pkt przegięcia tej funkcji: y=earc tgx
20 lut 22:08
Trivial:
Trzeba policzyć drugą pochodną i sprawdzić kiedy jest większa od zera (wypukła), mniejsza od
zera (wklęsła), równa zeru (punkt przegięcia).
20 lut 22:11
bib: tylko że tutaj ta druga pochodna z tej funkcji wychodzi mi 0
20 lut 22:14
Trivial: Pokaż jak liczysz.
20 lut 22:15
bib: y'=earc tgx*(1/1+x2)
y"= (earc tgx*(1/1+x2))*(1/1+x2)+(earc tgx*(−1/(1+x2)2)=earc
tgx*((1/(1+x2)2)−(1/(1+x2)2)
20 lut 22:28
Bogdan:
20 lut 22:33
Trivial:
Źle policzona druga pochodna. O tu ↑
20 lut 22:36
Trivial: | | a | |
I da się pisać ułamki. |
| = U{a}{b} |
| | b | |
20 lut 22:36
bib: to jak ma wyglądać ta pochodna bo ja licze i licze i ciagle mi wychodzi to samo chyba juz mi
się myslenie wyłączyło
20 lut 22:38
Bogdan:

y = e
arctgx
| | | earctgx | |
| * (1 + x2) − 2xearctgx | | 1 + x2 | |
| |
y'' = |
| = |
| | (1 + x2)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f∪ dla x∊(−∞, |
| ), f∩ dla x∊( |
| , +∞), punkt przegięcia yPP = f( |
| ). |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 lut 22:41
Trivial:
Jeżeli już chcesz koniecznie liczyć ze wzoru na iloczyn (nie polecam) to tak:
| | 1 | | 1 | |
y'' = earctgx* |
| + earctgx*(− |
| )*2x = ... |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
Lepiej jednak ze wzoru na iloraz:
| | | | 1 | | earctgx* |
| *(1+x2)−earctgx*2x | | | 1+x2 | |
| | 1−2x | |
y'' = |
| =earctgx* |
| . |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
20 lut 22:44
Bogdan:
a przy okazji − wklęsłości i wypukłości się nie oblicza,
20 lut 22:46
bib: dziękuję bardzo

. Myslałam że pochodna z
11+x2 to to samo co pochodna z (1+x
2)
−1
czyli −(1+x
2)
−2czyli
−1(1+x2)2
20 lut 22:53
Trivial:
Bo to jest to samo, tyle że:
| | 2x | |
[(1+x2)−1]' = −1*(1+x2)−2*(1+x2)' = − |
| .  |
| | (1+x2)2 | |
20 lut 22:55
bib: a ciągle zapominałam o tym 2x
20 lut 22:55
kampo: hej mam prosbe. obliczyłam zadanie ale chciałabym mieć pewność czy jest dobrze:
funckja f(x)=arctgx−x jest
wklęsła na przedziale: i tu mi wyszlo (0; +∞)
wypukła na przedziale : (−∞;0)
mógłby ktoś sprawdzić czy na pewno dobrze;>
6 wrz 13:27