Proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch zadań
mariusz: Proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch zadań z ciągów:
1)Między liczby 2 i 54 wstaw trzy liczby tak aby utworzyły one kolejne wyrazy ciągu
geometrycznego.
2)Między liczby 12 i 108 wstaw liczbę tak aby utworzyły one kolejny wyrazy ciągu
geometrycznego.
20 lut 21:32
Mila: a1=2
a2=a1*q
a3=a1*g2
a4=a1*q3
a5=a1*q4
54=2*q4
27=q4
q=4√27
20 lut 22:35
mariusz: może ktoś zrobić to zadanie jeszcze raz?
21 lut 07:58
mariusz: proszę o wytłumaczenie....
21 lut 08:50
Mila: Jestes ?
21 lut 11:46
mariusz: tak jestem
24 lut 17:56