wyznacz ekstrema lokalne i przedzialy monotonicznosci
91: f(x)=x2e−3x
20 lut 21:31
kachamacha: liczysz pochodną
przyrównujesz do zera
badasz znak
20 lut 22:24
kachamacha: f'=2xe
−3x+x
2e
−3x*(−3)=2xe
−3x−3x
2e
−3x
f'=0
2xe
−3x−3x
2e
−3x=0
xe
−3x(2−3x)=0
20 lut 22:27
kachamacha:

dla x=0 min
20 lut 22:31
kachamacha: tak gdzie pochodna ma znak + to funkcja jest rosnąca
a gdzie − to malejąca
20 lut 22:32
21 lut 07:55
91: a mam takie pytanko.. czemu w pochodnej jest jeszcze pomnozone razy −3 ?
21 lut 21:47