Wielomiany i ciagi
Dawid: Trzy pierwiastki wielomianu W(x) trzeciego stopnia o wspolczynnikach calkowitych tworza ciag
artmetyczny. suma tych pierwiastkow jest rowna 21, a ich iloczyn 315.
Oblicz pierwiastki wielomianu.
Prubowalem juz z Ciagu artmetycnego. zrobic uklad rownan tzn
x + x+r + x +2r = 21
x * (x+r) * (x+2r) = 315
ale nic mi mondrego z tego nie wyszlo.
20 lut 21:09
Dawid: up
20 lut 21:32
Eta:
Cienko też jest u Ciebie z ortografią: próbowałem. mądrego
20 lut 22:30
Eta:
oznacz pierwiastki wielomianu przez : a , b, c
a,b,c −−− tworzą ciag arytm. => 2b= a+c
2b= a+c
i
a+b+c= 21
i
a*b*c= 315
podstawiająac z 1) do 2) otrzymasz
2b+b= 21 => 3b= 21 => b=7
teraz pozostaje rozwiązać układ dwu równań:
a+c=2b => a+c= 14
i a*b*c= 315 => a*c*7= 315 => a*c= 45
a+c= 14
a*c= 45
rozwiąż ten układ ......
20 lut 22:36