Trygonometria
ravau18: Wiadomo, że sinα = 3/5 i π/2 < α < π. Oblicz sin(α + π/4 )
Może ktoś pomóc ?
8 lut 13:28
ravau18: a drugie takie:
dany jest funkcja f(x) = 1/2 [ cosx +sin(π/2 - x) + 1 ]
przekształć wzór funkci f do takiej postaci aby można było naszkicować wykres funkcji.
Pomoże ktos ?
8 lut 13:39
Bogdan:
Korzystamy ze wzoru: sin(α + β) = sinα cosβ + sinβ cosα
sin(α + π/4) = sinα cos(π/4) + sin(π/4) cosα = ( √2/2 ) sinα + ( √2/2 ) cosα =
= ( √2/2 ) (sinα + cosα)
Jeśli rozpatrujemy funkcje trygonometryczne w II ćwiartce, to sinα > 0 i cosα < 0.
Z jedynki trygonometrycznej obliczamy cosα:
cosα = √1 - 9/25 = 4/5 (nie spełnia warunków zadania)
cosα = -4/5
Wreszcie otrzymujemy: sin(α + π/4) = ( √2/2 ) * (3/5 - 4/5) = -√2 / 10
8 lut 13:46
ravau18: a to drugie ?
8 lut 13:57
Bogdan:
sin(π/2 - α) = cosα
cos(π/2 - α) = sinα
tg(π/2 - α) = ctgα
ctg(π/2 - α) = tgα
f(x) = (1/2) * [ cosx + sin(π/2 - x) + 1 ] = (1/2) * (cosx + cosx + 1) =
= (1/2) * (2cosx + 1) = cosx + 1/2
8 lut 14:14