trygonometria
sk: Wykaż, że tożsamością jest równość:
20 lut 20:15
Eta:
| | 2sin2x2 | |
L= |
| = tgx2
|
| | 2sinx2*cosx2 | |
L= P
20 lut 20:29
sk: dzieki wielkie
20 lut 20:40
Eta:
20 lut 20:46
sk: to są jakieś własności czy można to logicznie wytłumaczyć bo nie do końca wiem skąd się wzięły
pierwsze 2 przekształcenia?
20 lut 20:52
dero2005:
to są lata praktyki
20 lut 20:53
sk:
20 lut 21:52
sk: nadal chcialbym sie dowiedzieć ; )
21 lut 13:08
patryk: wszystkie wzory masz w tablicach
21 lut 14:26
sk: tych 2 pierwszych co Eta wypisał nie ma, dlatego chciałem się dowiedzieć jak je sobie wyliczyć
21 lut 14:44
Eta:
"Eta wpisał
a "

Są to wzory na sinus i cosinus podwojonego kąta
sin2α= 2sinα*cosα
cos2α=
cos2α− sin2α=
2cos2α−1=
1 − 2sin2α => 1 −cos2α= 2sin
2α
Zapisz je, bo bardzo często są potrzebne do tego typu zadań.
21 lut 15:00
sk: dzięki wielkie
21 lut 15:39