Pochodna arctg x^2
Marcin: Mam problem z pochodną fkcji f(x)=(arctg x2). Nie wiem czy należy wyliczać pochodną z
(x2). Jest to pochodna wewnętrzna?
Proszę o pomoc
8 lut 13:13
Bogdan:
Jeśli f(x) = arctgx2 to
2x
f"(x) = ----------
1 + x4
Jeśli f(x) = (arctgx)2 to
1 2arctgx
f'(x) = 2arctgx * ------------ = ---------------
1 + x2 1 + x2
8 lut 13:26
Marcin: Miałem zadanie typu arctg2 x2. Więc wynikiem tego byłoby f'(x)=2*arctg
x2*1/(2*x/1+x4)
8 lut 13:34
Bogdan:
Dobrze, trzeba to jeszcze uporządkować, czyli
4x arctgx2
f'(x) = ------------------
1 + x4
8 lut 13:36